Bonen in de moestuin: van zaaien tot oogsten
Op 10 februari vieren we opnieuw Wereld Peulvruchten Dag, een gelegenheid waarop we de schijnwerpers richten op de voordelen van deze gewassen. Bonen, linzen en kikkererwten, om er maar een paar op te noemen, zijn niet alleen duurzaam om te verbouwen, maar dragen ook positief bij aan de bodem en zijn buitengewoon voedzaam! Met meer eiwitten dan enig ander plantaardig voedingsmiddel, verdienen peulvruchten een ereplaats in ons (vegetarisch) dieet.
Het zelf kweken van peulvruchten is absoluut de moeite waard, omdat de smaak van je eigen oogst aanzienlijk beter is dan die van de peulvruchten uit de supermarkt. Hier zijn een paar handige tips om je voor te bereiden...
Er zijn verschillende soorten bonen, waaronder de stokslabonen, tuinbonen, doperwten, Chinese boontjes, boterbonen, slabonen, kousenband,... Of experimenteer eens met de stamboon Kievits Lage Fagiolo Borlotto, die rood gevlekte bonen oplevert. Er zijn zoveel soorten dat je al gauw 'de bonen door het bos niet meer ziet'.