Bosbes of blauwe bes? Plukken en bewaren
De blauwe bessen kleuren langzaam diepblauw en zijn klaar om geplukt te worden - elke dag een handvol per struik. Gelukkig rijpen ze niet allemaal tegelijk, zo kunnen we er extra lang van genieten. En genieten doen we, want deze heerlijke bessen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen!
Blauwe bessen, niet te verwarren met bosbessen
Alhoewel ze op elkaar lijken is er wel degelijk een verschil tussen blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) en bosbessen (Vaccinium myrtillus). Deze laatste vind je vooral in het wild in naaldbossen als onderbegroeiing waar ze aan lage struiken groeien. De bessen zijn kleiner dan de blauwe bessen en iets donkerder van kleur. Ze groeien individueel aan de struik en hun vruchtvlees is rood van kleur.
Blauwe bessen groeien in trossen aan forse struiken die tot wel 2 meter hoog kunnen worden. De soorten in onze tuinen zijn gecultiveerde rassen die heerlijke bessen opleveren. Ze houden van een humusrijke, zuurminnende grond met een pH-waarde van 4 tot 5 en doen het, mits het gebruik van de juiste potgrond, ook uitstekend in potten. Een mengeling van 50% tuingrond met 50% tuinturf is ideaal. De bessen zijn groter dan bosbessen en hebben wit vruchtvlees. Afhankelijk van de variëteit kun je al vanaf half juli tot ver in augustus bessen oogsten. Plaats de struik in de volle zon voor een optimale opbrengst. Verwijder oude takken in het vroege voorjaar en geef ze een goede start met de juiste meststof voor zuurminnende planten.
Niet alleen wij, maar ook vogels houden van de bessen. Ze zullen maar al te graag jouw tuin een bezoekje brengen als je de rijpe bessen onbeschermd achterlaat. Wil je ze liever niet delen met onze gevederde vrienden? Dan kan je de struik best afdekken met een vogelnet om te voorkomen dat ze met de bessen gaan vliegen.
Wanneer zijn de bessen plukrijp?
Rijpe bessen zijn mooi blauw van kleur en hebben een witachtige waslaag. Pluk ze niet van dag 1 maar laat ze nog 1 à 2 dagen langer hangen. Dan worden ze lekker zoet en kan je ze makkelijk van de struik plukken. De bessen rijpen na het plukken niet verder, ze worden enkel zachter maar niet zoeter van smaak.
In de koelkast blijven ze nog een paar dagen goed, zolang je ze maar zo droog mogelijk houdt – zo voorkom je schimmelvorming. Is de verleiding er nog niet om ze onmiddellijk op te eten? Wacht dan nog even met spoelen.
Invriezen kan ook als je ze nog langer wilt bewaren. Leg ze naast elkaar op een plaat of bord en steek ze enkele uren in de diepvries tot ze stevig zijn. Dan kan je ze samen in een diepvrieszakje doen.
Een verrukkelijk recept met blauwe bessen
In confituur, in cake, bovenop de taart, in yoghurt, in muffins, cheesecake,... Je kan het zo gek niet bedenken. Zelfs in een zomerse saladebowl met sappige watermeloen, mozzarella, zoete kerstomaten, frisse munt en pijnboompitjes smaken ze heerlijk. Door hun kleur en unieke smaak springen ze overal uit. En omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, vezels en mineralen kunnen we er niet te veel van eten!
Toch nog op zoek naar inspiratie? Probeer dan zeker eens dit receptje, eenvoudig, lekker en snel te bereiden.
Mascarponecrème met koekjescrumble en blauwe bessen
Voor de mascarponecrème:
- 250 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- 2 eiwitten
- 2 eetlepels kristalsuiker
- vanillepoeder - speculaas kruiden
Voor de crumble:
- gekarameliseerde koekjes van bladerdeeg (of andere koekjes naar keuze)
Afwerking:
-
handvol blauwe bessen