Kweek winterse kruiden uit eigen tuin
Nu de zomer voorbij is, lijkt de tuin stil te vallen, maar niets is minder waar. Ook in de herfst en winter kun je nog volop genieten van verse kruiden uit eigen tuin. Sommige kruiden zijn wintergroen, andere blijven dankzij een beschutte plek in pot of border de hele winter bruikbaar. Perfect om je gerechten extra smaak te geven, zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar. Ontdek hieronder welke winterkruiden onmisbaar zijn in jouw kruidentuin.
Salie
Salie heeft lange, grijsgroene bladeren met een krachtige geur en smaak. Oogst de jonge twijgjes tot laat in het jaar en hou de plant jong door regelmatig te plukken. Salie past perfect in pasta’s, vlees- of visgerechten, en smaakt heerlijk in combinatie met pompoen of rozemarijn.
Rozemarijn
Rozemarijn blijft in de winter groen, maar kan bij strenge vorst bescherming nodig hebben. Een afdekking met vliesdoek of stro helpt de plant de winter door. De naaldvormige blaadjes geven een krachtige, kruidige smaak aan aardappelgerechten, lamsvlees en gebraad. Ook in een winterse marinade is rozemarijn onmisbaar.
Winterbonenkruid
Dit minder bekende kruid verdient een plaats in de wintertuin. Winterbonenkruid heeft een pittige, peperachtige smaak en combineert uitstekend met bonen- en stoofgerechten. Het is een winterharde plant die jaar na jaar terugkomt en zo een duurzame smaakmaker vormt.
Lavas
Ook bekend als maggikruid, door zijn uitgesproken aroma dat doet denken aan bouillon. Lavas groeit krachtig en de bladeren kunnen het hele jaar door geoogst worden. Gebruik ze vers in soepen, stoofpotjes of sauzen voor een diepe, hartige smaak.
Citroenmelisse
Hoewel citroenmelisse minder winterhard is dan andere kruiden, kan ze op een beschutte plek verrassend lang door blijven groeien. Het frisse citroenaroma is heerlijk in thee of desserts, en geeft ook winterse gerechten een lichte, verfrissende toets.
Marjolein/oregano
Het najaar staat in het teken van wild en daar past echte marjolein perfect bij. De smaak is zachter en zoeter dan wilde marjolein (oregano) en kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Hierdoor wordt er ook wel gezegd dat de smaak lijkt op tijm. Let erop bij het plukken dat de blaadjes frisgroen zijn en stevig aanvoelen. Past ook bij stoofpotjes of als thee.
Bernagie
Tot laat in het najaar kunnen de bloemen van de bernagie geoogst worden. Door zijn sterke komkommergeur die de plant verspreidt, krijgt ze ook vaak de bijnaam "komkommerkruid". Gebruik de jonge blaadjes gedroogd en de bloemen als kleurrijke afwerking in gerechten. Ook verse bladeren zijn heerlijk ter vervanging van spinazie, in soep of vleesschotels. Het kruid werkt vochtafdrijvend wanneer je 3 tot 4 tassen thee per dag drinkt.
Veldzuring
Veldzuring is een gekend winters kruid waar je heerlijke puree of soep van kan maken. De veldzuring, beter bekend als zuring, is één van de belangrijkste ingrediënten bij paling in het groen. Het geeft het gerecht een lichtzure maar frisse smaak. Gebruik de verse frisgroene blaadjes als spinazie in stoemp of werk af in sauzen.