Voorkom algen in de vijver
Algen zijn eenvoudige organismen die vooral in water leven en, net als planten, zonlicht gebruiken om energie op te wekken via fotosynthese. Daarbij produceren ze zuurstof. Je ziet dan ook dat vijvers in de volle zon vaak meer last hebben van algengroei dan vijvers die (deels) in de schaduw liggen. Vooral bij warm weer schieten draadalgen de lucht in – ze vermenigvuldigen zich razendsnel en kunnen het biologisch evenwicht flink verstoren. Snel ingrijpen is dus belangrijk!
Wat zijn draadalgen?
Draadalgen – ook wel slijm- of zweefalgen genoemd – zijn lange, groene slierten die vanaf de bodem omhoog groeien of zich vastklampen aan wanden, waterplanten en plantenmanden. Je kunt ze gerust het onkruid van de vijver noemen. Ze drijven vrij rond, zorgen voor die bekende groene smurrie en planten zich razendsnel voort. In één liter water kunnen er zo miljoenen tegelijk zweven.
Oorzaak van teveel draadalgen
Algen zijn niet kieskeurig als het om hun leefomgeving gaat. Waar veel zuurstofplanten hard water nodig hebben om goed te groeien, doen draadalgen het ook prima in zacht water.
Ze steken vroeg in het voorjaar al de kop op en blijven doorgroeien tot ver in het najaar. De grootste boosdoener? Overtollige voedingsstoffen in het vijverwater. Heb je genoeg gezonde zuurstofplanten, dan nemen die die voeding op en krijgen algen veel minder kans om de overhand te nemen.
Een beperkte groei van algen in de vijver is heel natuurlijk en kan je ook niet vermijden. Het wordt pas een probleem als het evenwicht met de andere fauna en flora verstoord raakt.
Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van een overmatige algengroei:
- Teveel invallende regen kan het water te zacht maken waardoor waterplanten minder goed groeien en minder voedingsstoffen opnemen.
- Teveel vissen op een te klein oppervlak. Ze produceren veel afval en maken het water te voedselrijk. Ook het overmatig voederen is nadelig.
- Te weinig zuurstofplanten waardoor teveel voedingsstoffen achter blijven.
- Geen filterpomp of een niet goed werkende pomp.
- Teveel zonlicht.
- Bladeren en plantenresten die in de vijver waaien en naar de bodem zakken.
Voorkomen en bestrijden
De draadalgen handmatig verwijderen is maar een lapmiddel en zal ze nooit volledig laten verdwijnen omdat er altijd sporen achter blijven. Zolang je de oorzaak niet wegneemt en zorgt voor een ongunstige leefomgeving voor de algen, zal het probleem zich blijven voordoen.
- Pak de waterhardheid van de vijver aan. Er bestaan middelen in de handel om de GH-waarde van het vijverwater terug in balans te krijgen. De GH-waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals magnesium en calcium er in het water zitten. Een goede waarde ligt tussen 7 en 13 GH. Bij kleine vijvers kan het aanvullen met kraanwater ook al helpen.
- Voorzie voldoende zuurstofplanten.
- Plaats een goed werkende filterpomp.
- Bestrijd de algensporen met Alg-Stop van BSI. Dit middel bestrijdt niet alleen snel de schadelijke algen, maar het verhoogt ook het zuurstofgehalte. Het biologisch evenwicht wordt hersteld. Het is een 100% biologisch middel en laat geen schadelijke stoffen achter. Bij een correcte dosering is het ook veilig voor de vissen en het andere leven in de vijver.
- Aqua Power van BSI is een krachtig middel om jouw vijverwater in enkele dagen terug helder te maken. Het breekt de afvalstoffen in de vijver af en verhoogt het zuurstofgehalte. Het is ook 100% biologisch en veilig te gebruiken.