Deze klimmer hecht zich, net als klimop, vanzelf aan muren en schuttingen. Om te voorkomen dat hij te ver uitgroeit, snoei je jaarlijks de takken die van de muur weg groeien. Als je dit niet doet en later veel takken ineens wegsnoeit, zul je dat jaar minder bloei hebben.

Hydrangea paniculata snoeien
De pluimhortensia bloeit op nieuw, éénjarig hout en snoei je het best in het vroege voorjaar, tussen februari en maart. Zo kan de plant al zijn energie steken in sterke takken en volle bloempluimen. Let op: te vroeg snoeien vergroot het risico op vorstschade, terwijl te laat snoeien kan zorgen voor minder of kleinere bloemen. De juiste timing is dus cruciaal!
Hoe ga je te werk?
Bepaal eerst de snoeihoogte: kort (5–10 cm) voor een compacte struik of hoger (tot 50 cm) voor een grotere vorm. Laat enkele oude takken staan voor structuur en verjong de plant door oude takken laag af te knippen. Verdeel een beperkt aantal jonge takken over de struik om een zorgvuldig evenwicht te krijgen tussen verjonging en structuur.
Bemest de pluimhortensia na het snoeien en herhaal in juli voor een sterke groei. Geef voldoende water, vooral bij droogte, en giet bij de voet om schimmelvorming te voorkomen.

Hydrangea anomala 'Petiolaris' snoeien
De klimhortensia met zijn witte, platte bloeiwijze bloeit op de zijscheuten. In tegenstelling tot de andere soorten, snoei je deze soort niet in het voorjaar, maar in de zomer na de bloei.