Augustus: de oogstmaand
In augustus pluk je eindelijk de vruchten van al je harde werk in de moestuin. De verse groenten liggen nu elke dag voor het grijpen, en het drukke tuinwerk maakt plaats voor koken en inmaken. Naast oogsten moet je in augustus veel onkruid wieden en opschonen, want ook de siertuin raakt stilaan over zijn hoogtepunt heen. Zonder een grondige opknapbeurt ontstaan er rommelige hoekjes die de tuin ontsieren.
In deze tuinkalender ontdek je precies wat je deze maand nog kunt doen om je tuin tiptop te houden.
Onderhoud siertuin en plantenborders
- Blijf het onkruid in de borders hakken, schoffelen en wieden.
- Verwijder uitgebloeide bloemen zodat ze geen energie kunnen steken in zaadvorming. Door dit te doen zullen planten langer bloeien en zal de border langer mooi ogen.
- Irissen met een wortelstok kunnen worden gescheurd.
- Penstemon kan deze maand zeer gemakkelijk door stekken vermeerderd worden.
- Bind door regen en wind omgevallen planten zoals zonnebloemen, riddersporen,... op met een touw of ondersteun ze met een plantensteun of bamboestokken.
- De uitgebloeide bloeiaren van lavendel mag je net boven de bladeren snoeien. De takken die hier en daar uitspringen en zo een mooi zicht belemmeren mogen ook al worden afgeknipt. Snoei niet te diep want de plant moet nog weerstand kunnen bieden tegen vorst in de winter, snoei enkel ter verfraaiing van de lavendel.
- Eind augustus zijn de meeste hagen volledig gestopt met groeien. Als je de hagen met een vlakke bovenkant door de winter wil loodsen, dan kan je ze nog snoeien tot eind augustus. Gebruik een heggenschaar, plaats aan het begin en aan het einde van de haag een paal en span daartussen een touw die je kunt gebruiken als leidraad. Bij de eerste scheerbeurt van de bovenkant controleer je het horizontale touw met een waterpas. Ga aan de haagkant staan waar je het makkelijkst kunt opruimen. Op deze manier komt daar het meeste snoeiafval terecht.
- Snoei enkel bij bewolkt weer. Als de zon te fel schijnt heb je een grote kans op verbranding.
- Scheer coniferenhagen nooit na augustus want dat gaat ten koste van de winterhardheid. Snoei ze bij voorkeur licht conisch zodat het licht ook de onderkant van jouw haag kan belichten en de haag ook onderaan mooi gesloten blijft.
- Zolang de gewenste hoogte bij een loofbladerenhaag niet bereikt is, snoei je de omhoog groeiende takken ieder jaar een stuk terug. Dit bevordert de groei van de zijtakken.
- Klimhortensia's kunnen na de bloei plat tegen de gevel worden terugsnoeid.
- Snoei alle heesters zoals buxus, liguster, lonicera, taxus,...
- Vanaf eind augustus kun je buxus stekken.
- Planten in pot zoals buxusbollen met een groot en dicht bladerdek boven de pot, dien je regelmatig water te geven. Het bladerdek fungeert als een paraplu waarbij bijna al het regenwater naast de pot terechtkomt.
- Controleer rozen op ziekten. Schimmelaantastingen zoals sterroetdauw en meeldauw komen deze maand veel voor, ook bij andere planten.
- Vergeet niet om regelmatig op het terras onder de parasol van de tuin te genieten. Let wel op met zoete dranken, want vanaf deze maand zijn de wespen op zoek naar zoetigheid en trakteren ze zichzelf maar al te graag op een cola, limonade of biertje. Hang in de buurt van het balkon of terras een wespenval om de onuitgenodigde gasten te weren.
- Zorg dat jouw tuin geen winterdip krijgt in het najaar en plant siergrassen. Ze geven kleur en structuur aan de tuin als het grootste deel van de planten is uitgebloeid. Siergrassen hebben bovendien een prachtig wintersilhouet.