Het ascorbinezuur in krulzuring helpt ook tegen brandnetelsteken en werkt verzachtend en verkoelend. Zuring zie je dan ook vaak in een weiland in de buurt van brandnetels staan.
Zurkel heeft een typische zure smaak die vooral bekend is in de bereiding van "Paling in het groen". Maar ook in combinatie met aardappelen en in salades is deze groente heerlijk. Wees creatief en probeer eens iets uit. Misschien kom je wel tot verrassend lekkere smaken!
Hier alvast een leuk ideetje: zurkelsoep.


Ingrediënten:
- 1 l water
- 200 gr jonge zuring blaadjes
- 20 gr bakboter
- 1 grote aardappel
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- kruiden : peper, blokje groentebouillon
- naar smaak wat lichte room
Bereiding:
- Spoel de zurkel grondig en hak de blaadjes fijn.
- Schil de aardappel en snijd hem in kleine blokjes.
- Pel de ui en snijd deze ook in kleine stukjes.
- Laat de boter smelten in een grote kookpot en stoof hierin de zurkel gedurende
- een paar minuten.
- Voeg toe: de blokjes aardappel, de ui, het water, laurierblaadje en bouillonblokje en kruid met wat peper.
- Laat de soep 15 minuten koken.
- Verwijder het laurierblaadje en mix de soep fijn.
- Kruid eventueel nog bij en voeg naar smaak room toe net voor het opdienen.