Help... Een mol in mijn tuin
Wie dezer dagen een verkwikkende winterwandeling maakt door de natuur, weet dat de bevroren ondergrond best hard kan aanvoelen. De keiharde bodem veert minder goed mee en het stappen of lopen gaat moeizamer. Voor heel wat bodemleven is dit het eindsignaal voor een winterslaap. Ook voor de mol zou je denken, want daar geraken zijn kleine klauwen toch niet door?
Neen, dat doet de mol niet. De beestjes zijn het hele jaar actief, zelfs 's nachts zijn ze niet tegen te houden. Want om te overleven moet een mol ongeveer de helft van zijn lichaamsgewicht aan wormen eten. En in voorbereiding naar het voorjaar toe maken de mannetjes soms nieuwe gangen bij om tot bij die van een vrouwtje te komen.
Hoe bescherm je jouw gazon?
De mol doden is niet altijd een oplossing. Het vrijgekomen territorium zal snel worden overgenomen door een nieuwe mol die zijn werk zal verder zetten. Een oplossing van korte duur dus. Het meeste effect heb je wanneer je de mol zijn aanwezigheid aanvaardt of tracht weg te houden uit kwetsbare zones in jouw tuin. Het afweren is een duurzame oplossing die werkt voor een langere termijn. Dit kan je doen op vier manieren:
1. Ontmoedigen
Tuinen met weinig gazon en veel boomwortels zijn minder aantrekkelijk. De wortels zijn te hard om door te graven en vormen teveel een obstakel. Daarom verkiest de mol graag een groot stuk gazon.
Merk je toch een molshoop op? Hark de aarde open in het gazon of een border en na de eerste regenbui zal je niks meer zien. Wacht hier niet te lang mee zodat het gras eronder niet stuk gaat. Het gat is door zijn grootte nauwelijks zichtbaar en hoef je niet speciaal terug te dichten.
Kale plekken kan je steeds opvullen door het aanplanten van grasplanten zoals madeliefjes, margrietjes, muizenoortjes of hondsdraf. Want een bloemenrijk gazon zorgt voor een grotere biodiversiteit.
Heb je lang gras, dan vallen de molshopen bijna niet op en kan de mol rustig zijn gang gaan.
