Kippen houden voor beginners

Kippen houden is niet iets wat je zomaar doet. Denk goed na voordat je begint, want als je dieren neemt, ben je verantwoordelijk voor hun welzijn. Kies bewust het juiste ras en aantal, afgestemd op je tuin en de ruimte voor de kippenren. Heb je een grote tuin of juist een kleine stadstuin? Dat kan bepalend zijn voor je keuze!

Kippen zorgen voor leven in de tuin! Ze woelen de composthoop om, helpen bij het verwerken van tuin- en keukenafval en trakteren je op (bijna) dagelijkse verse eieren. Het zijn sociale dieren die in groepjes leven, dus houd er altijd minstens drie. Een haan is geen must – kippen kunnen prima zonder, en zijn gekraai kan vooral in een stadstuin voor overlast zorgen. Toch heeft een haan voordelen: hij houdt de groep rustig, voorkomt ruzies en beschermt de hennen bij gevaar. Kies je voor een haan? Zorg er dan voor dat de eieren niet bebroed worden en raap ze dagelijks. Na twee dagen broeden zijn ze namelijk niet meer eetbaar.

Het kippenhok

Een dier is over het algemeen tevreden als hij zijn aangeboren gedrag vrijuit mag vertonen en zijn zintuigen optimaal kan gebruiken. De inrichting van het kippenhok en de kippenren is van groots belang voor het welzijn van de dieren.

Voor een optimaal buitenverblijf heb je ten minste 5 m² per kip nodig, afhankelijk van het ras. Een oppervlakte van 10 tot 25 m² per dier is ideaal om een altijd groenblijvende ren te kunnen garanderen. Een te kleine buitenren is al snel bevuild met uitwerpselen en verandert in de herfst al gauw in een modderpoel zonder begroeiing.

Het nachthok met legnest

Een degelijk nachthok waar de kippen 's avonds op stok kunnen en overdag eitjes kunnen leggen in de legnesten is onontbeerlijk. Je kan er zelf één bouwen, maar als je het dan over de prijs wilt hebben, is dit doorgaans niet goedkoper dan een standaard hok dat je koopt in de handel.
Het kippenhok heeft bij voorkeur zo weinig mogelijk kieren en spleten omdat dit broeihaarden kunnen zijn voor bloedluizen. Hoe meer kieren, hoe groter de kans dat deze mijten er welig zullen tieren.

Voorzie zitstokken in het hok en zorg voor voldoende ventilatie maar vermijd tocht door het hok 's nachts af te sluiten met een kippenluik. Een luik beschermt de dieren ook tegen vossen en andere nachtelijke rovers. Zorg ervoor dat het hok makkelijk te onderhouden is en dat alle onderdelen bereikbaar zijn. In het nachthok moet er ook voor legnesten gezorgd worden, daar kunnen de kippen elke dag opnieuw hun eitjes leggen en zelfs broeden.
Voorzie een strooisellaag, een mengeling van stro en stofvrije houtvezels. Deze hebben een groot absorptievermogen en maken het voor de kippen aangenaam om in het kot te vertoeven, zeker tijdens de winter of gedurende een lange periode van regen. Verschoon het strooisel wekelijks, met name onder de zitstokken en in het legnest om schone eieren te krijgen en ongedierte te vermijden. Controleer bij het schoonmaken steeds op de aanwezigheid van ongedierte. Met een brander kan je het hok preventief behandelen en mogelijke plagen voorkomen. Hebben de kippen last van mijten? Behandel ze met Zerox P, een plantaardig insecticide. Met de Anti-bloedluizen kit voorkom je dat je kippen belaagd worden door bloedluizen.

Beplanting in de kippenren

Om de kippenren wat kleur te geven kan men de kippenren beplanten. Pas echter wel op met giftige struiken want vele struiken en heesters zijn giftig voor kippen, zoals: Taxus, Buxus, bloembollen, de nachtschadefamilie zoals tomaat en aardappelen, rabarber, sierpompoenen, varen, vingerhoedskruid,... Planten die wel kunnen zijn bijvoorbeeld kruidachtige planten zoals rozemarijn, lavendel, salie, oregano en vogelmuur. Plant ook een wintergroene struik die het hele jaar door zorgt voor beschutting zoals een den of een spar.

  • Kwaliteit
  • Scherpe prijzen
  • Snel bezorgd
  • Tuinexperts