Libel of waterjuffer, het verschil

De voorouders van de libellen, de oerlibellen, vlogen al rond zo’n 320 miljoen jaar geleden – dat is ongeveer 100 miljoen jaar voordat de dinosauriërs verschenen. Met een spanwijdte van 60 tot 75 cm waren het indrukwekkende beesten! En het bijzondere? De bouw en levensstijl van libellen zijn de afgelopen 150 miljoen jaar nauwelijks veranderd.

Hun spectaculaire vliegkunsten blijven zelfs wetenschappers verbazen. In België en Nederland zijn zo’n 70 soorten ontdekt, terwijl er wereldwijd meer dan 6300 zijn, verdeeld over twee groepen: de echte libellen en de juffers.

De bouw van een libel en een juffer verschilt wel. Benieuwd hoe je ze uit elkaar kunt houden? Lees snel verder...

Paardenbijter - libel

Wat is het verschil tussen een libel en juffer?

Libellen en waterjuffers hebben een aantal opmerkelijke verschillen:

  • Juffers hebben 2 paar vleugels die zo goed als identiek zijn. Bij een libel is dit anders, daar zijn de geaderde achtervleugels aan de basis breder. De vleugels zijn niet met elkaar verbonden en kunnen los van elkaar bewegen.
  • Wat nog meer opvalt is dat een libel zijn vleugels in rust gespreid laat en een juffer in rust de vleugels langs of boven het lichaam samenklapt.
  • Ook aan de ogen kan je zien of het om een juffer of libel gaat want bij een libel palmen de facetogen bijna de gehele kop in en raken ze elkaar. Ze hebben geen 2 ogen maar 5, waarvan 3 enkelvoudige kleine ogen. Hierdoor hebben ze een panoramisch zicht van bijna 360 graden. De ogen bestaan uit 10.000 tot 50.000 facetjes. Bij de waterjuffer zijn de ogen iets bescheidener en duidelijk van elkaar gescheiden maar ook zij hebben 2 grote ogen en 3 kleinere ocelli waarmee ze licht en schaduw kunnen detecteren.
  • De lichaamsbouw van een juffer is doorgaans slanker dan die van een libel. Bij een libel is het achterlijf vaak breder en robuuster.
  • De larven van libellen zijn veel groter en robuuster dan die van de juffers.

Steenrode heidelibel versus vuurjuffer

Libellen zijn dankzij hun ogen en de 4 vleugels die los van elkaar kunnen aangestuurd worden, zeer behendig in de lucht. Dit stelt hen in staat om in bijna elke richting te vliegen, zelfs achteruit, verticaal opstijgen of zo goed als stil hangen in de lucht, alles is mogelijk. Met hun kleine antennes meten ze de snelheid.

Hun snelheid kan oplopen tot 50 km per uur wat hen tot de snelste insecten maakt op aarde. Ze volgen geen duidelijke richting en kunnen razendsnel van koers veranderen. Ze kunnen ook moeiteloos een zwaartekracht van 9 G weerstaan. Hun naar voor gerichte poten gebruiken ze vooral om te landen, zich vast te grijpen aan rietstengels en om prooien mee te vangen. Hierin zijn ze ook bijzonder succesvol en maar weinig prooien krijgen de kans om hen te ontglippen.

We kennen onder andere de familie van de glazenmakers, bronlibellen, glanslibellen, rombouten en korenbouten waaronder de bekende platbuik valt.

In België en Nederland onderscheiden we bij de juffers 4 families: beekjuffers, pantserjuffers, breedscheenjuffers en natuurlijk ook de waterjuffers die de meeste soorten omvat.

  • Kwaliteit
  • Scherpe prijzen
  • Snel bezorgd
  • Tuinexperts